Neem contact met ons op:

phone

+31 (0)20 658 6331

E-mailadres:

phone

info@intro2turkey.com

Intro2Turkey in Elsevier – Ons Turkije

Nieuws0 reacties

Intro2Turkey in Elsevier – Ons Turkije

“Als je Turkse koffie krijgt, dan nemen ze je serieus”

ons-turkije-elsevierHét verschil tussen Turkse en Nederlandse ondernemers? “Turken zijn doeners”, zegt Ali Saraç, die met zijn adviesbureau Intro2Turkey Nederlandse bedrijven begeleidt bij zakendoen in Turkije. “Nederlanders maken een strategie, denken alles tot in de puntjes door en gaan dan pas aan de slag. Turken willen direct aan de slag. En als het niet werkt, proberen ze wat anders.”

Om Nederlandse ondernemers voor te bereiden, geeft Saraç workshops. “Ik was laatst aanwezig bij een Nederlandse producent van filtersystemen, die een presentatie gaf voor een Turkse ondernemer. De Turk was na twintig minuten al om, maar de Nederlanders ging gewoon door met presenteren. Nee, zo raak je hem weer kwijt, dacht ik. In Turkije moet je meteen een deal maken. Dat moment is heel belangrijk. Geen gedoe met offertes. Het papierwerk komt daarna wel.”

De ene Turkse ondernemer is overigens de andere niet. De provincie Marmara, waar Istanbul ligt, is heel westers. Daar zijn ze wel gewend aan Europeanen. Dat merk je als je zaken met ze doet. West-Turkije, rondom de stad Izmir, is heel mediterraan. De mentaliteit is er: dat komt morgen wel. Als je verder naar het oosten gaat, wordt het traditioneel Turks. Het zakendoen gaat wat trager: pas in het tweede of derde gesprek wordt de deal gemaakt.

Saraç: “Hoe je wordt ontvangen is veelzeggend. Thee krijgt iedereen. Krijg je Turkse koffie, dan nemen ze ver serieus: ze maken tijd voor je. Wordt je filterkoffie voorgezet, dan krijgen ze vaker westerse ondernemers over de vloer. Dan moet je harder je best doen”

Nederland er Turkije zijn belangrijke handelspartners. “Nederland en Turkije vullen elkaar simpelweg goed aan,” zegt Ali Saraç. “Turkije is een industrieland en Nederland is een rijk handelsland met een grote consumptie. Daartussen kan goed worden gehandeld”

Wilt u graag een exemplaar van de speciale editie van de Elsevier – Ons Turkije? Neem dan contact met ons op

Plaats een reactie

close
Facebook IconYouTube IconTwitter IconBezoek onze LinkedIn pagina