Neem contact met ons op:

phone

+31 (0)20 658 6331

E-mailadres:

phone

info@intro2turkey.com

Intro2Turkey in Elsevier – Ons Turkije

Nieuws4 reacties

Intro2Turkey in Elsevier – Ons Turkije

“Als je Turkse koffie krijgt, dan nemen ze je serieus”

ons-turkije-elsevierHét verschil tussen Turkse en Nederlandse ondernemers? “Turken zijn doeners”, zegt Ali Saraç, die met zijn adviesbureau Intro2Turkey Nederlandse bedrijven begeleidt bij zakendoen in Turkije. “Nederlanders maken een strategie, denken alles tot in de puntjes door en gaan dan pas aan de slag. Turken willen direct aan de slag. En als het niet werkt, proberen ze wat anders.”

Om Nederlandse ondernemers voor te bereiden, geeft Saraç workshops. “Ik was laatst aanwezig bij een Nederlandse producent van filtersystemen, die een presentatie gaf voor een Turkse ondernemer. De Turk was na twintig minuten al om, maar de Nederlanders ging gewoon door met presenteren. Nee, zo raak je hem weer kwijt, dacht ik. In Turkije moet je meteen een deal maken. Dat moment is heel belangrijk. Geen gedoe met offertes. Het papierwerk komt daarna wel.”

De ene Turkse ondernemer is overigens de andere niet. De provincie Marmara, waar Istanbul ligt, is heel westers. Daar zijn ze wel gewend aan Europeanen. Dat merk je als je zaken met ze doet. West-Turkije, rondom de stad Izmir, is heel mediterraan. De mentaliteit is er: dat komt morgen wel. Als je verder naar het oosten gaat, wordt het traditioneel Turks. Het zakendoen gaat wat trager: pas in het tweede of derde gesprek wordt de deal gemaakt.

Saraç: “Hoe je wordt ontvangen is veelzeggend. Thee krijgt iedereen. Krijg je Turkse koffie, dan nemen ze ver serieus: ze maken tijd voor je. Wordt je filterkoffie voorgezet, dan krijgen ze vaker westerse ondernemers over de vloer. Dan moet je harder je best doen”

Nederland er Turkije zijn belangrijke handelspartners. “Nederland en Turkije vullen elkaar simpelweg goed aan,” zegt Ali Saraç. “Turkije is een industrieland en Nederland is een rijk handelsland met een grote consumptie. Daartussen kan goed worden gehandeld”

Wilt u graag een exemplaar van de speciale editie van de Elsevier – Ons Turkije? Neem dan contact met ons op

4 Comments
 1. Peter de Jong schreef:

  Graag zou ik een speciale editie ontvangen over zaken doen in Turkije.

  met vriendelijke groet,

  Peter de Jong

 2. Umut Erdogan schreef:

  Ik ontvang graag deze bijzondere editie over zaken doen in Turkije!
  Alvast vriendelijk bedankt.
  Groet,
  Umut Erdogan

 3. Serkan Engin schreef:

  Graag ontvang ik de speciale editie van de Elsevier – Ons Turkije?

  Met vriendelijke groet,

  Serkan Engin

 4. Joop Bergman schreef:

  Graag wil ik een exemplaar van de speciale editie van Elsevier ‘Ons Turkije’ ontvangen. Ik ben enthousiast geraakt over Turkije op de Keys2Turkey dag van de KvK van Amsterdam, maar ook door het enthousiasme dat bij mensen zoals Fatma Sener van de KvK aan de dag wordt gelegd. Ik zie voor onze sportbalsem in Turkije veel kansen, temeer daar het ook een product is voor ouderen met allerlei klachten.

Plaats een reactie

close
Facebook IconYouTube IconTwitter IconBezoek onze LinkedIn pagina